Dzieci od najmłodszych lat można uczyć zdrowej diety

0

Zdrowych, prawidłowych nawyków żywieniowych uczymy się od pierwszych lat życia. A to zadanie, które nie jest łatwe, jest dla rodziców, którzy muszą uczyć swoje dzieci od najmłodszych lat zasad zdrowej diety i jej korzyści, aby mogły stać się zdrowymi dorosłymi i miały zbilansowaną dietę. wieczność.

Napięte harmonogramy rodziców i dzieci często utrudniają zebranie całej rodziny przy stole i zwiększają szanse, że zarówno dzieci, jak i dorośli zjedzą dużo półprzygotowanych, niezdrowych potraw. Niezdrowe odżywianie ma negatywny wpływ na zdrowie dziecka, a niektóre problemy spowodowane niezdrową dietą mogą trwać nawet w wieku dorosłym. Rodzice powinni zwracać baczną uwagę na dietę swoich dzieci i starać się dokonywać zdrowych wyborów dla całej rodziny.

Zdrowa dieta ma wiele zalet:

  • Stabilizuje poziom cukru we krwi
  • Poprawia nastrój
  • Stymuluje rozwój mózgu
  • Pomaga utrzymać zdrową wagę
  • Pomaga zapobiegać stanom zdrowia psychicznego, takim jak depresja, lęk i ADHD
  • Pomaga zapobiegać wielu chorobom przewsuplementłym, takim jak otyłość, choroby serca, nadciśnienie i cukrzyca typu 2

Droga do zdrowej diety zaczyna się już w dzieciństwie

Istnieje wiele badań w tej dziedzinie, które sugerują, że szanse młodzieży i dorosłych na zachowanie zdrowych nawyków żywieniowych przez całe życie są wyższe, jeśli uczą się ich od najmłodszych lat. Dzieci należy zachęcać od najmłodszych lat do dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych. Pomoże im to uniknąć rozwoju różnych warunków w późniejszym życiu. Rodzice mogą uczyć się i wspierać swoje dzieci w zdrowym odżywianiu na wiele sposobów.

1. Zacznij od śniadania

Zjedzenie zbilansowanego śniadania to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Zdrowe śniadanie powinno składać się z warzyw, źródła węglowodanów (chleb, paluszek, wrap itp.), źródła białka (mięso, jajka, nabiał, ryby), na wzór zdrowego talerza. Białko może pomóc dzieciom dłużej utrzymać uczucie sytości. Zdrowe śniadanie może oznaczać jajko na twardo ze świeżymi warzywami i razowym pieczywem lub jogurt grecki z płatkami owsianymi i świeżymi owocami.

2. Niech pora lunchu będzie priorytetem

Umieszczenie całej rodziny przy stole jest ważnym elementem kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. A to znaczy o wiele więcej niż „wspólne jedzenie”. Posiłek to także szansa na zapewnienie dzieciom komfortu, poczucie bezpieczeństwa, komunikowanie się i budowanie silniejszych więzi między członkami rodziny, monitorowanie nawyków żywieniowych, ale także bycie wzorem do naśladowania dla swoich dzieci.

Staraj się jeść regularne posiłki, przestrzegaj 3 głównych posiłków (śniadanie, obiad, kolacja) i 2 przekąsek. Należy pamiętać, że zaleca się zachowanie 3 godzinnej, 3 i półgodzinnej przerwy między posiłkami.

3. Zaangażuj dzieci w przygotowanie posiłku

Zaangażuj dzieci we wszystkie czynności związane z jedzeniem: w proces gotowania i przygotowywania posiłków, w wybór jedzenia, wspólne zakupy i wspólne przygotowywanie menu dla całej rodziny. Dzięki temu dzieci staną się znacznie bardziej odpowiedzialne i świadome wszystkich aspektów związanych ze zdrową dietą i optymalnym odżywianiem.

4. Zrób miejsce w spiżarni zdrowszej żywności

Nie musisz od razu wymieniać całej żywności i składników w spiżarni. Zacznij stopniowo, wybierając kilka alternatyw dla niezdrowych produktów w lodówce lub spiżarni. Z biegiem czasu otrzymasz coraz zdrowszą żywność. Oto kilka przykładów zdrowych wyborów:

  • Niskotłuszczowe produkty mleczne zamiast wysokotłuszczowych produktów mlecznych
  • Woda zamiast napojów gazowanych
  • Chleb pełnoziarnisty lub pełnoziarnisty zamiast białego chleba
  • Lody domowe, zamiast lodów komercyjnych
  • Orzechy włoskie i tłuste owoce zamiast chipsów
  • Jogurt naturalny zamiast komercyjnego jogurtu owocowego
  • Świeże mięso zamiast kiepskiej jakości kiełbasy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj