Dieta musi odpowiadać potrzebom grupy wiekowej, do której należymy. Odpowiednia do wieku dieta, w kontekście zdrowego stylu życia, zapewnia harmonijny rozwój organizmu.
Żywienie noworodków i niemowląt
Dieta dla noworodków i niemowląt oparta jest na msuplementu matki, idealnym pokarmie o optymalnej proporcji wapń / fosfor 2,2 i fosfor / magnez 4/1.
Czas dywersyfikacji różnił się w zależności od otrzymywanego msuplementa i potrzeb każdego dziecka. Centrum Pediatrii Specjalistycznej doradcay podaje szczegółowe informacje, które są zainteresowani naszymi rodzicami.
Żywienie małych dzieci (1 – 3 lata), przedszkole, szkoła
Okres ten charakteryzuje się: szybkim wzrostem dziecka w pierwszym roku życia nawet o 50%; waga podwaja się do 4 lat, następnie wzrasta o 2-3 kg rocznie do wieku 9-10 lat; wysokość wzrasta o 6 – 8 cm rocznie. Około 5-6 lat obserwuje się wyraźniejszy wzrost tkanki tłuszczowej u dziewcząt niż u chłopców, zjawisko zwane „otłuszczeniem z odbicia” . Jeśli zjawisko wystąpi wcześniej, wzrasta ryzyko otyłości.
Jest polecany :
- spożywanie pokarmów zawierających żelazo (chude mięso, ryby, zielone warzywa, szpinak, pokrzywa, pietruszka, modrzew, seler, żółtko jaja); wapń i witaminę D (produkty mleczne 1,5 – 2%); cynk (mięso, ryby, zboża, produkty mleczne); fluor (woda pitna)
- unikać suplementów witaminowo-mineralnych (może być zalecany dzieciom z chorobami przewsuplementłymi, jadłowstrętem psychicznym)
- unikanie spożywania przekąsek, potraw smażonych, napojów o dużej zawartości cukru
udział w rodzinnych posiłkach - wybór reklam telewizyjnych jedzenia i słodyczy, które mogą oglądać dzieci
W pierwszych latach dzieci będą nauczone jeść same, przy stole, łyżeczką. Dzieci nie powinny być zmuszane do jedzenia wszystkiego z talerza. Rodzina odgrywa kluczową rolę w wpływaniu na zachowania dzieci poprzez zapewnienie zdrowej diety, promowanie aktywności fizycznej i aktywności na świeżym powietrzu, ograniczanie aktywności statycznej (nadmierne oglądanie telewizji, przebywanie przy komputerze).
Odżywianie w okresie dojrzewania
Dojrzewanie to okres szybkiego wzrostu i rozwoju, zwiększa się produkcja estrogenu, progesteronu, testosteronu, występują wtórne cechy płciowe. Jest to okres poszukiwania niezależności i autonomii, młodzież staje się nonkonformistami, próbuje odróżnić się od rodziców, tworzy własny system wartości, pojawia się myślenie abstrakcyjne.
Jest to wrażliwy okres, w którym mogą wystąpić zaburzenia odżywiania (restrykcyjne diety, duże spożycie tłuszczów, słodycze, słodkie napoje, przekąski), ryzykowne zachowania (alkohol, narkotyki). Młodzież rzadziej uczestniczy w posiłkach rodzinnych, pojawia się wpływ grup.
Zaburzenia odżywiania, głównie reprezentowane przez jadłowstręt psychiczny i bulimię, stanowią trzecią chorobę przewsuplementłą u młodzieży z częstością 1,5 – 5%.
Rolą rodziny i szkoły w tym okresie jest identyfikacja zachowań ryzykownych i zaburzeń odżywiania.
Zaleca się spożywanie produktów mlecznych, pokarmów zawierających żelazo (niedobór żelaza powoduje osłabienie odpowiedzi immunologicznej, obniżoną odporność na infekcje, upośledzenie funkcji poznawczych i pamięci), cynk dla wzrostu i dojrzewania płciowego, kwas foliowy wymagany w wieku rozrodczym.
Żywienie osób starszych
Na sposób odżywiania osób starszych wpływają pewne cechy tej grupy wiekowej, a mianowicie: zmniejszenie masy mięśniowej i kostnej, bezzębie, trudności w zdobywaniu pokarmu związane z niektórymi niepełnosprawnościami narządu ruchu, przewsuplementła patologia towarzysząca, polimedycyna, zaburzenia smaku, zanik żołądka. W tej grupie wiekowej występują niedobory witaminy D, witaminy B12.
Jest polecany :
- spożywanie węglowodanów złożonych (pełne ziarna, warzywa, warzywa), tłuszczów nienasyconych (ryby, nabiał, oleje słonecznikowe, oliwki)
- zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu (tłuste mięso, wędliny), tłuszczów nienasyconych (kremy, potrawy smażone, oleje częściowo utwardzone)
- suplementacja w witaminy B12, D, E, wapń, cynk
- Odpowiednie spożycie wody – unikaj odwodnienia
- utrzymanie masy ciała przy jednoczesnym unikaniu otyłości, ale także niedowagi